Skip to main content

Bekkenpijn

Tijdens de de zwangerschap en na bevalling komen bekkenklachten vaak voor. Naast bekkenpijn kunnen er ook problemen in de bekkenbodem voorkomen, en niet alleen rondom de zwangerschap.

Bekkenpijn

De bekkenring is erg belangrijk bij het overbrengen van krachten tussen de romp en de benen. De ring wordt gevormd door de verschillende botdelen en gewrichten. Pijn rondom het bekken wordt vaak bekkeninstabiliteit genoemd. Toch spreken experts liever van bekkenpijn, al dan niet rondom de zwangerschap. Bekkenklachten worden vaak gezien onder zwangere vrouwen of net na de bevalling, maar niet-zwangere vrouwen of mannen kunnen ook deze klachten ontwikkelen.

Heb je pijn rondom het bekken, in de lage rug of benen? En merk je dat het steeds weer opspeelt? De klachten kunnen divers zijn en het beeld per patient kan verschillen. Hier een aantal veel voorkomende klachten op een rijtje:

  • Pijn in de onderrug, het stuitje, de buik, het schaambeen of de benen
  • Klachten bij activiteiten zoals traplopen, omdraaien in bed, langdurig zitten, opstaan uit een stoel en wandelen.
  • Pijn tijdens de menstruatie of seksuele gemeenschap.
  • Onvermogen om op 1 been te staan.
  • Na een dag met veel activiteiten kan er meer pijn zijn ontstaan.
  • Startpijn: extra last nadat er een langere tijd van inactiviteit weer bewogen wordt (bijv. ’s ochtends bij het opstaan)

Wil je snel meer informatie over de mogelijkheden?

Neem dan contact met mij op via het contactformulier of per:

Bekkenklachten | bekken | Vitaalbelang

Bekkenpijn.

Hieronder volgt vooral informatie over pijnklachten rondom de zwangerschap. Ook kunnen er pijnklachten rondom het bekken bij vrouwen ontstaan zonder dat het direct te maken heeft met een zwangerschap.

Voor mannen die te maken hebben met het pijn rondom het bekken, buik, ontlastingsproblemen, of seksuele problemen verwijs ik graag door naar Pelvic Motion in Bussum, een gespecialiseerd centrum.

Oorzaak en ontstaanswijze van bekkenpijn:

Vaak ontstaan klachten tijdens de zwangerschap of kort na de bevalling. Het hormoon ‘Relaxine’ zorgt ervoor dat de gewrichtsbanden iets soepeler worden. Dit is nodig om later je baby eenvoudiger door het het bekken te laten gaan bij de geboorte. Een ongeluk (trauma) tijdens werk, sport of dagelijkse activiteiten kan ook een oorzaak zijn van bekkenklachten.

Klachten ontstaan vaak op het moment dat de stabiliserende spieren rondom bekken en lage rug niet goed functioneren. Dit kan te maken hebben met een veranderde spanning in deze spieren, met een te lage of een te hoge spierspanning in de bekkenbodem. Harder of vaker trainen is dus lang niet altijd de oplossing, en kan averechts werken.  Passende informatie krijgen en de juiste oefeningen doen helpt echter wel!

Met of zonder bekkenklachten een zwangerschapstraining- of cursus doen? Kijk eens op de pagina Vitaalzwanger‘ of meld je aan via het contactformulier.

Behandeling en herstel

Goede voorlichting is dus belangrijk. De verloskundige, gynaecoloog en (bekken)fysiotherapeut spelen hierbij een belangrijke rol. De behandeling kan verder bestaan uit het (tijdelijk) gebruik van een bekkenband en (bekken) fysiotherapie. Bij Vitaalbelang start je altijd met een uitgebreide intake met een functieonderzoek om te bekijken waar jouw bekkenklachten precies vandaan komen.  Op die manier wordt het behandelprogramma meteen afgestemd op jouw probleem.

Merken we na een aantal behandelingen dat er meer nodig is? We verwijzen je dan graag door naar een gespecialiseerd centrum. Ook kan er eventueel eerst overlegd worden met je huisarts.

Kan bekkentherapie voor jou zinvol zijn?

Heb je pijnklachten in het bekken (bijvoorbeeld  het schaambot, aan de achterkant van het bekken of de zitbotjes)?

ja/nee

Heb je vaker last onderin je rug?

ja/nee

Heb je de volgende dag meer klachten in je bekken (bijv schaambot of achterin) als je meer gedaan hebt?

ja/nee

Heb je startklachten rondom je bekken, bijvoorbeeld na lang zitten of liggen?

ja/nee

Heb je vaker (pijn)klachten in je bovenbenen en/of buik?

Ja/nee

 

Heb je pijn rondom het bekken bij traplopen, omdraaien in bed, opstaan uit een stoel en/of lopen?

Ja/nee

Heeft u 3 of meer vragen met JA beantwoord, dan is het nuttig om contact op te nemen met Vitaalbelang.

Door middel van een intake worden uw klachten verder onderzocht en beoordeeld. Uiteraard wordt er een advies gegeven en in overleg een behandelprogramma ingezet.

Wilt u meer achtergrondinformatie over therapie en training bij bekkenpijn?

Neem dan contact met mij op per: