Skip to main content

Massage sport en ontspanning

Massage wordt in sommige culturen al duizenden jaren gebruikt om de gezondheid te versterken.

De toevoer van voedingsstoffen wordt gestimuleerd en daarnaast zorgen massages onder andere voor aanmaak van endorfines, waardoor (spier)pijn sneller afneemt.

Wilt je weten wat een professionele sport-of ontspanningsmassage voor jou kan betekenen?

Neem dan contact met mij op per:

Een professionele massage bevordert het zelfgenezend vermogen en weerstand van het lichaam. Het verbetert de  spierspanning en het gevoel van welbevinden.

Effecten:

  • Bevordering van de bloedsomloop, waardoor afvoer van afvalstoffen wordt verbeterd en toevoer van voedingsstoffen wordt gestimuleerd.
  • Vermindering van de afgifte van cortisol, een belangrijk stresshormoon. Als je lichaam stress ervaart wordt er eerst adrenaline geproduceerd. Vervolgens maken je bijnieren cortisol aan. Bij een te lange periode van stress neemt deze hoeveelheid niet goed meer af. Dit kan uiteindelijk leiden tot gezondheidsproblemen. Uiteraard is het slim om te oorzaken van stress te behandelen, maar massage kan ertoe bijdragen de cortisolspiegel weer te verlagen.
  • Stimulatie van endorfinen. Dit hormoon wordt aangemaakt door de hersenen bij lichamelijke inspanning, opwinding en lachen. Endorfines veroorzaken pijnstilling en een gevoel van welbevinden of geluk. Massages stimuleren eveneens de aanmaak van dit fijne hormoon.
  • Daar waar stress en continue haast ( de zogenaamde ratrace) een belemmering kunnen zijn voor het contact met je eigen lijf, kan ontspanningsmassage helpen om weer aandacht voor je lichaam te hebben. Hierdoor leer je ook sneller te voelen wanneer er te veel spanning in het lijf zit.
  • Een sportmassage kan juist helpen om door diepe weefselmassage en behandeling van trigger points een betere doorbloeding van de spieren te krijgen. Hierdoor is het lichaam beter in staat om te herstellen van veel sporten of overbelasting door fysiek zwaar werk.

Ten slotte:

De massages die ‘vitaalbelang’ biedt, zijn geen medische behandeling. Mocht tijdens de massage duidelijk worden dat u een aandoening of klacht heeft die beter met een fysiotherapeutische interventie verholpen kan worden dan zal  een dergelijke behandeling aan u geadviseerd worden.