Skip to main content

Over Janine Grothauzen

Samen kijken we wat je echt nodig hebt en op welk moment!

Vitaalbelang is in 2019 opgericht door Janine Grothauzen en is een persoonlijke fysiotherapiepraktijk met uitgebreide aandacht voor de individuele cliënt, waarbij steeds de kwaliteit voorop staat.

Mckenzietherapie is een therapievorm binnen de fysiotherapie wordt gebruikt om mensen met acute of herhaaldelijke rug-of nekklachten specifiek te helpen. 

Wanneer er sprake is van langdurige pijnklachten, die niet zomaar kunnen worden opgelost door fysiotherapie, manuele therapie of andere therapievormen, en ook op medisch gebied is alles al onderzocht, dan kan het waardevol zijn om verder te kijken. Waarom reageert je lichaam zo heftig? Wat wil je lijf je vertellen?

Op dit gebied heeft Janine een opleiding tot klinisch vitaliteitskundige gevolgd.

Janine Grothauzen | Vitaalbelang

Inmiddels bestaat mijn eigen praktijk alweer ruim vier jaar, maar ik ben al sinds 1999 werkzaam in het veelzijdige vak fysiotherapie. Na 14 jaar als algemeen fysiotherapeut in Nederland gewerkt te hebben, ben ik met mijn gezin naar het buitenland verhuisd en ben ik daar gedurende bijna 5 jaar werkzaam geweest. Ook was het interessant om te ontdekken wat het leven daar kon bieden.

Tijdens deze jaren in Zwitserland heb ik, door minder protocollaire verplichtingen, gemerkt hoe waardevol het was om een steeds een hele sessie daadwerkelijk de tijd voor een cliënt te hebben.

Daarnaast begeleidde ik daar voor een deel een cliëntencategorie die, zoals ik het nu noem, vitaliteitsproblematiek had. Door omstandigheden waarin ze terecht gekomen waren kwamen ze naar de praktijk met fysieke pijnklachten, terwijl er sprake was van hele andere, onderliggende problematiek. Hier groeide mijn interesse in vitaliteit. Want waarom knapten deze mensen niet sneller op van hun probleem?

Bij terugkomst in Nederland ben ik in datzelfde jaar de opleiding voor klinisch vitaliteitskundige gestart. Makkelijker gezegd: Naast cliënten met acute rugpijn (bijv met spit/ischias) help ik mensen op het gebied van ALK (Aanhoudende Lichamelijke Klachten). Door mijn specialisatie als Mc.Kenzietherapeut zie ik sowieso veel mensen met al een lange geschiedenis van rug- en nekklachten.

Het heeft mij enorm geholpen om meer mensen echt te helpen. Vitaliteit betekent ‘energie om te leven’. Vertaald kun je zeggen: Je levendig en alert voelen, met energie, motivatie en veerkracht om waardevolle doelen in het leven na te kunnen streven.

Ik probeer altijd eerst te onderzoeken of de klachten waarmee mensen komen helemaal of anders gedeeltelijk opgelost kunnen worden. Bijvoorbeeld door McKenzietherapie. Als dat, ondanks alle inspanningen en verdere medische onderzoeken niet gelukt is, dan is zeker niet alles voor niets.

Er bestaat de mogelijkheid om samen te verkennen wat een vitaliteitstraject zou kunnen bieden. Soms is er door omstandigheden sprake van langdurige stress, en/of spelen er factoren mee waardoor mensen al langer slecht slapen, of te weinig hebben kunnen bewegen. Het kan ook zo zijn dat mensen onvoldoende eigen keuzes hebben kunnen maken, of zich al langere tijd niet gehoord/ gewaardeerd voelen.

Al deze factoren kunnen grote invloed hebben het ontstaan of het in stand houden van fysieke klachten zoals pijn of vermoeidheid. Ook zijn het obstakels voor het leiden van een waardevol en energiek leven.

We weten dat mensen die ogenschijnlijk gezond, slank, succesvol zijn zich toch niet vitaal kunnen voelen. Anderzijds zijn er genoeg mensen die een handicap hebben, of ziek zijn, en juist een heel vitaal leven leiden.

Wil jij het ook anders en beter voor jezelf? Ook jij verdient het om een vitaal leven te leiden.

En er is dus meer mogelijk dan je denkt!