Rugklachten

De juiste behandeling op het juiste moment

Rugklachten

Zeurende of stekende pijn onderin de rug, uitstraling naar de bil of naar het been, krachtverlies, moeilijk kunnen opstaan vanuit zit of lig, ochtendstijfheid. Deze klachten kunnen je bekend voorkomen als je last hebt van rugklachten. De klachten kunnen zowel positief als negatief worden beïnvloed door bewegingen of houdingen. Het kan plotseling ontstaan tijdens een beweging; je probeert iets op te tillen en het schiet je in je rug en je kunt geen kant meer op. Maar het kan ook al een tijdje sluimeren en steeds een beetje erger worden.

Wil je snel weten wat je er nu aan kunt doen?

Neem dan contact met mij op via het contactformulier of per:

rugklachten | wervels | fysiotherapie | Vitaalbelang

Wat kun je bereiken met fysiotherapie?

Natuurlijk herstel duurt ongeveer zes weken, maar tussen de 10 dagen tot 3 weken is er vaak al verbetering. Is dit niet het geval of heb je twijfels?  Neem contact op met Vitaalbelang, je ‘eigen’ fysiotherapeut of je huisarts.

Bij Vitaalbelang wordt in de eerste afspraak onder andere gebruik gemaakt van de de McKenziemethode: Het begint met een efficiënte anamnese en uitgebreid onderzoek. Doel van het onderzoek en de behandeling is uit te zoeken welke bewegingen en houdingen de klachten oproepen, en welke je juist minder pijn geven. Zo krijg je inzicht in welke bewegingen je beter tijdelijk kunt vermijden. Ook krijg je advies over verstandig bewegen en specifieke oefeningen voor thuis. Voordeel is dat je jezelf kunt behandelen waardoor er controle komt over de klachten. En daarnaast is het doel te voorkomen dat de pijn terugkomt!

Binnen 1 tot 3 behandelingen weet je of je baat hebt bij de ingezette therapie. Voor een beter en sneller resultaat maak ik eventueel ook gebruik van manuele technieken

Bij onvoldoende resultaat of twijfels neem ik in overleg contact op met de huisarts, mogelijk met een advies voor de verder onderzoek. Hierbij kun je denken aan de Rugpoli, waar ik contact mee onderhoud.

Wat voor rugklacht heb ik?

Lage rugpijn

Lage rugpijn komt veel voor; meer dan 60% van de volwassenen heeft wel eens rugpijn gehad en 40% van de mensen heeft in een jaar wel eens rugpijn. In veel gevallen gaat dit vanzelf weer over en is er geen sprake van een ernstige aandoening. Toch kun je je erg beperkt kunt voelen door de pijn en kan het zinvol zijn om te weten wat voor soort rugklacht je hebt.

We kunnen rugklachten grofweg onderverdelen in 2 categorieën: A-specifieke lage rugklachten en specifieke lage rugklachten.

Wat zijn a-specifieke lage rug klachten?

Aspecifieke lage rugpijn is de meest voorkomende vorm van rugpijn. Bij 90% van alle mensen die lage rug klachten hebben is de rug klacht aspecifiek. Aspecifiek wil zeggen dat er geen specifieke structuur aan te wijzen is die voor de klachten zorgt. In veel gevallen zeggen uitslagen van specialistishe onderzoeken zoals röntgenfoto’s, CT- of MRI-scans, weinig over de klachten die de patiënt ervaart.

Wat zijn specifieke rug klachten?

Bij specifieke rugklachten is er met behulp van specialistisch onderzoek wel te achterhalen wat de oorzaak van de klachten is. De meest bekende vorm van specifieke lage rugpijn is een hernia.

Een hernia gaat vaak gepaard met rugpijn en/of beenklachten. Je kunt dan sensaties hebben van pijn of prikkelingen, tintelingen, gevoelsverlies of krachtverlies. Het kan zelfs zo zijn dat de pijn erg wisselt van bijvoorbeeld de bil naar het been en omgekeerd. Afhankelijk van houding en beweging varieert de pijn dan van plek en hevigheid.

Bij een hernia kan een een zenuw bekneld of geprikkeld raken. De geprikkelde of beknelde zenuw zorgt voor bijvoorbeeld de beenklachten. Bij 3 van de 4 mensen gaan de herniaklachten vanzelf binnen 12 weken over. Wel is het zinvol om voor een optimaal herstel te zorgen onder begeleiding van de fysiotherapeut.

Wat moet ik doen bij acute rugklachten?

Uit onderzoek is gebleken dat het belangrijk is om zo normaal mogelijk te bewegen, maar niet te forceren. Dus zwaar tillen en langdurig in dezelfde houding zitten of staan kun je beter een poosje vermijden. Wat kun je verder doen?:

  • Rust nemen (eventueel ondersteund met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Bewegen zonder de klachten te provoceren
  • Als het wat beter gaat de dagelijkse activiteiten weer opbouwen zoals fietsen, lopen en dagelijkse (huishoudelijke) activiteiten
  • Fysiotherapie kan je helpen om je in bovenstaande beter te adviseren, je houding te verbeteren, bij spanning door pijn je beter te leren ademhalen of om een goede tiltechniek aan te leren.

Het is belangrijk dat je direct contact op neemt met de huisarts in de volgende gevallen:

  • Als er sprake is van een doof gevoel tussen de benen
  • Bij het niet kunnen plassen of ongewild urineverlies
  • Bij plotseling sterk toenemend verlies van spierkracht

De juiste behandeling op het juiste moment

Je kunt je afvragen of je behandeld moet worden en zo ja, welke behandeling dat dat moet zijn moet. Behandelvormen zoals medical taping, triggerpointbehandeling, (sport)massage, oefeningen, corestability training kunnen allemaal zinvol zijn. Maar welke behandeling past bij welk soort klacht en op wat voor moment? Eerst goed leren bewegen, dan leren belasten en uiteindelijk terug naar datgene wat je moet kunnen voor je dagelijkse leven is belangrijk. Volgens dit ‘impact systeem’ kunnen we in iedere fase de juiste behandeling inzetten.

Bijvoorbeeld De McKenziemethode (MDT), een wetenschappelijk onderbouwde specialisatie in de fysiotherapie. Het heeft zijn internationale bekendheid te danken aan zijn snelle effect, duidelijke werkdiagnose, zelfredzaamheid en lage kosten. Gecombineerd  met andere behandelvormen zoals medical taping, trigger point behandelingen en oefentherapie / core stability training kun je je rug sterker en soepeler maken.

 

 

 

Aangesloten bij professioneel rugnetwerk

Vitaalbelang is aangesloten bij de rugpoli: dit is een erkend zelfstandig behandelcentrum met vestigingen in Delden, Velp, Hoofddorp en Tilburg. Rugpoli is gespecialiseerd in diagnose en behandeling van klachten van het houding- en bewegingsapparaat, in het bijzonder van de wervelkolom. Alle specialismen onder een dak. Kijk hiervoor op: www.rugpoli.nl

Is McKenzietherapie de juiste therapie voor mij ?

Wisselt uw klacht van plaats?

(Bijvoorbeeld: soms zit de pijn wat meer in het midden van de onderrug, en soms meer richting de bil of het been)
ja/nee

Wisselt uw klacht van intensiteit?

(bijvoorbeeld: in de ochtend heeft u veel pijn en in de loop van de dag is het draaglijker)
ja/nee

Reageert uw klacht op bewegingen?

(bijvoorbeeld: de klacht neemt wat af na een stukje lopen. Of de klacht verergert of straalt uit wanneer u bukt)
ja/nee

Reageert uw klacht op verschillende houdingen?

(bijvoorbeeld: de klacht neemt toe na een tijdje staan. Of de klacht neemt af na een tijdje zitten of liggen)
ja/nee

Heeft u vaker last gehad van dezelfde klacht?

Ja/nee

Heeft u 2 of meer vragen met JA beantwoord, dan is dat een sterke aanwijzing dat uw klachten mechanisch zijn.

Een McKenzietherapeut kan mechanische klachten analyseren en met een betrouwbare diagnose uitleggen welke bewegingsstrategie voor u op dit moment het beste is. Met de behandeling volgens deze methode kunnen zowel acute, als al langer aanwezige klachten worden beïnvloed.

Wilt u meer achtergrondinformatie over McKenzietherapie?

Neem dan contact met mij op per:

Meer informatie over de therapie