Skip to main content

Triggerpoints

Triggerpointtherapie kan u helpen om de pijn afkomstig van triggerpoints op te lossen.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn lokale verkrampingen in spieren die niet altijd zomaar klachten hoeven te geven. Wanneer deze triggerpoints geactiveerd worden kan dit vervelende klachten veroorzaken.  Deze punten worden ook wel spierknopen genoemd. De pijn bevindt zich rondom de plek van het triggerpoint zelf, of op een geheel andere plek in het lichaam. Elk triggerpoint heeft namelijk een specifiek uitstralingsgebied. Activatie kan bijvoorbeeld komen door overbelasting, stress of een ongunstige houding. Triggerpoints ontstaan dan als gevolg van een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen. Het gevolg is een lokale verkramping die van buitenaf voelbaar is als een pijnlijke verdikking in de spier. Triggerpoints houden het overige deel van de spiervezel op grote spanning. Dit veroorzaakt het stijve gevoel in een spier.

Waarom triggerpointtherapie?

Triggerpointtherapie kan u helpen om de pijn afkomstig van triggerpoints op te lossen. Uit de plaatjes hierboven blijkt dat de pijn vaak voelbaar is op een andere plek in het lichaam dan waar het triggerpoint ligt. Kennis van deze spierknopen is zeer waardevol om klachten aan spieren, pezen of gewrichten op te lossen. Wanneer u (langdurig) pijn heeft kan het de moeite waard zijn uw klachten te laten onderzoeken op de aanwezigheid van deze punten en vervolgens te laten behandelen.

Daarnaast wordt er gekeken naar de oorzaak van deze pijnlijke klachten en, indien nodig, een oefenprogramma opgestart. De behandeling kan worden gecombineerd met andere vormen van therapie zoals medical taping of McKenzietherapie.

Wilt u meer achtergrondinformatie over trigger point therapie en wat dit voor u kan betekenen?

Neem dan contact met mij op per: