Medical taping concept

Activeren in plaats van fixeren met daarbij behoud van de volledige functionaliteit van gewrichten en  spieren.

De basis van het Medical Taping Concept werd al in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea.

Inmiddels is gebleken is dat het MTC- concept zoveel positieve effecten biedt boven het klassieke tapen, dat vandaag de dag hier wereldwijd het meest voor gekozen wordt.

In tegenstelling tot de klassieke tapemethode, die vaak met niet-rekbaar materiaal werkt, en de spieren of gewrichten immobiliseert, bereikt deze tapemethode juist een verbetering van functie. Bij een indicatie waarbij een gewricht  gestabiliseerd moet worden brengt men de tape met meer rek aan, terwijl de beweging die nodig is voor normaal lopen, werken en sporten nog steeds mogelijk is. Wanneer het doel ontspanning is wordt de tape met veel minder rek aangebracht.

Het principe is : Activeren in plaats van fixeren met daarbij behoud van de volledige functionaliteit van gewrichten en  spieren.

Medical taping

Medical taping is een methode waarbij elastische tape gebruikt wordt om je spieren en gewrichten in hun functie te ondersteunen. Het ondersteunt de spieren, zonder daarbij de beweging te beperken. Medical taping wordt gebruikt bij nabehandeling van blessures, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen, correctie van de houding en behandeling van klachten door overbelasting (zoals tennisarm of golfelleboog). Ook neuro-reflectoire beïnvloeding (het verminderen van uitstralende pijn), bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden. Medical taping is daarmee een revolutionaire behandelmethode die een aanvulling is op de bestaande behandelmethodieken.

Wilt u meer achtergrondinformatie over medical taping en wat dit voor u kan betekenen?

Neem dan contact met mij op per:

Achtergrond van medical taping

De achtergrondgedachte van medical taping is dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren kan dat een scala aan klachten en aandoeningen geven.

Er wordt gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid. Hierdoor vormt de tape een soort tweede huid. Deze tape kan nat worden zonder zijn functionaliteit te verliezen en heeft een antiallergische lijmlaag. Daardoor kan de tape probleemloos enkele dagen tot een week op het lichaam blijven zitten.

Voordelen medical taping:

 • Directe vermindering van de druk en pijn
 • Herstel van de bloedcirculatie en de lymfeafvoer
 • Behoud van bewegingsvrijheid
 • Verbetering van spier-of gewrichtsfunctie
 • Vermindering van ontstekingen of vochtophopingen
 • Correctie van lichaamshouding en -bewegingen
 • Directe pijnverlichting bij overbelasting

Te behandelen bij de volgende klachten:

 • Spierblessures en de bijbehorende pijn
 • Ontstekingen of vochtophopingen
 • Ongunstige lichaamshouding met bijbehorende pijnklachten
 • Gevoel van instabiliteit van gewrichten (zoals van knie of enkel)
 • Overbelastingsklachten (zoals nek- en schouderpijn, achillespees-, kuit- of hamstringsklachten, tennisarm, golfelleboog)
 • Zwelling en contusies (=onderhuidse beschadiging van weefsel ) na een trauma, zoals bijvoorbeeld bij een verzwikte enkel of na een val.