De juiste behandeling op het juiste moment

Nekklachten

Je werkt thuis en zit lange tijd in dezelfde houding achter je computer. Pijn in je nek soms met uitstraling naar de schouders en armen, stijfheid, moeilijk het hoofd kunnen draaien, hoofdpijn. Als je nekklachten hebt komen deze klachten je vast bekend voor. De klachten kunnen zowel positief als negatief worden beïnvloed door bewegingen of houdingen. Vitaalbelang heeft een effectief en wetenschappelijk onderbouwd programma om zowel op de korte termijn snel van je klachten af te komen en op de langere termijn nieuwe klachten te voorkomen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een combinatie van McKenzietherapie en het therapeutisch oefenprogramma nekwervelkolom ontwikkeld door onderzoekster in revalidatiewetenschappen Deborah Falla.

 

Wil je snel weten wat je er nu aan kan doen?

Neem dan contact met op via het contactformulier voor een afspraak binnen 24 uur of per:
e-mail: vitaalbelang@gmail.com
telefoon: 06-13906419

Nekklachten

Nekklachten komen veel voor; meer dan 60% van de volwassenen heeft wel eens nekpijn gehad en 40% van de mensen heeft eens per jaar wel eens nekpijn. In veel gevallen gaat dit vanzelf weer over en is er geen sprake van een ernstige aandoening. Toch kun je je erg beperkt voelen door de pijn, je kunt bijvoorbeeld je nek niet goed draaien tijdens het autorijden, en kan het zinvol zijn om te weten wat er aan de hand is en wat je er zelf aan kunt doen.

We kunnen nekklachten grofweg indelen in 2 categorieën: A-specifieke nekklachten en specifieke nekklachten

 Wat zijn a-specifieke nekklachten?

  • Aspecifieke nekklachten komen veel voor. Aspecifiek wil zeggen dat er geen aanwijzingen gevonden kunnen worden voor beschadiging van structuren in de nek. In veel gevallen zeggen uitslagen van specialistische onderzoeken zoals röntgenfoto’s, CT- of MRI-scans, weinig over de klachten die de patiënt ervaart. Veel voorkomende klachten worden tot KANS (klachten aan de arm nek en/of schouders) gerekend. Deze algemene benaming wordt gebruikt voor klachten die pijn, stijfheid, krachtsverlies en of tintelingen in het gebied van de nek tot aan de hand kunnen geven. KANS ontstaat meestal door het veelvuldig uitvoeren van dezelfde handelingen.
  • Ook acute klachten door bijvoorbeeld een whiplash horen tot deze categorie, ook wel een kop-staart botsing genoemd.Hier werken er plotseling flinke krachten in op de nek. Het hoofd wordt hierbij in een korte tijd naar achteren en naar voren bewogen. Soms zijn er direct klachten maar in andere gevallen komen de klachten pas later. Veel voorkomende klachten zijn: nekpijn, hoofdpijn, duizeligheid verminderde beweeglijkheid in de nek, pijn in de schouder en arm en rug.

Wat zijn specifieke nekklachten?

Bij specifieke nekklachten is er met behulp van specialistisch onderzoek wel te achterhalen wat de oorzaak van de klachten is. De meest bekende vorm van specifieke nekpijn is een hernia.

  • Hernia: Bij een hernia drukt een uitpuilende tussenwervelschijf op de zenuw, waardoor de zenuw bekneld of geprikkeld raakt. De geprikkelde of beknelde zenuw zorgt voor nek schouder, arm en handklachten. Je kunt tintelingen en prikkelingen in je arm en hand voelen of een doof gevoel hebben. De klachten kunnen erger worden door hoesten, niesen en persen of door bepaalde bewegingen. Bij 3 van de 4 mensen gaan de herniaklachten vanzelf binnen 12 weken over. Wel is het zinvol om voor een optimaal herstel te zorgen onder begeleiding van de fysiotherapeut.

Je kunt je afvragen wat je het beste kunt doen bij acute nekklachten.

Uit onderzoek is gebleken dat het belangrijk is om zo normaal mogelijk te bewegen, maar niet te forceren. Dus uit alle macht je nek weer verder proberen te draaien kun je tijdelijk beter vermijden. Wat kun je verder doen?

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel normaal bewegen zonder de pijn te provoceren
  • Als het wat beter gaan de dagelijkse activiteiten weer rustig opbouwen
  • Fysiotherapie kan je helpen om je in bovenstaande beter te adviseren, je (werk)houding te verbeteren, en om een gunstige techniek te vinden om je nek beter te bewegen.

Waarom fysiotherapie?

Natuurlijk herstel duurt ongeveer 6 weken, maar tussen de 10 dagen tot 3 weken is er vaak al verbetering. Is dit niet het geval of heb je twijfels? Neem dan contact op met een fysiotherapeut of met je huisarts. Indien een fysiotherapeut een andere behandeling nodig acht dan verwijst hij je door. Meestal is dit naar de huisarts met mogelijk advies naar de rugpoli. De fysiotherapeutische afspraak is erop gericht om uit te zoeken welke houdingen en bewegingen je tijdelijk beter kunt vermijden en ook krijg je advies over verstandig bewegen en specifieke oefeningen.

Bij Vitaalbelang wordt veel gebruik gemaakt van de wetenschappelijk onderbouwde McKenzietherapie. Patienten kunnen zichzelf behandelen waardoor ze meer controle hebben. En misschien nog wel het meest interessante is dat de behandeling bestaat uit het voorkomen dat de klachten weer terugkomen.

 

Specialisatie in de fysiotherapie

Dry Needling, oefeningen, massage of manipulatie kunnen allemaal goede behandelingen zijn. De vraag is welke de juiste is voor de fase van behandeling. Vitaalbelang heeft gekozen voor een wetenschappelijk onderbouwd systeem met duidelijke fases. Samen met je fysiotherapeut kun je in elke fase van je herstel de juiste behandeling inzetten.

Bijvoorbeeld De McKenziemethode (MDT), een wetenschappelijk onderbouwde specialisatie in de fysiotherapie. Het heeft zijn internationale bekendheid te danken aan zijn snelle effect, duidelijke werkdiagnose, zelfredzaamheid en lage kosten. Gecombineerd  met andere behandelvormen zoals medical taping, trigger point behandelingen en het wetenschappelijk onderbouwde therapeutische programma vlgs Deborah Falla kun je je nek sterker en soepeler maken dan ooit tevoren.

 Aangesloten bij professioneel Rugnetwerk

Vitaalbelang is aangesloten bij de Rugpoli: dit is een erkend zelfstandig behandelcentrum met vestigingen in Delden, Velp, Hoofddorp en Tilburg. Rugpoli is gespecialiseerd in diagnose en behandeling van klachten van het houding- en bewegingsapparaat, in het bijzonder van de (nek)wervelkolom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer weten over onze trainingen?

Wilt je weten wat Vitaalbelang voor jouw klachten kan betekenen?
Plan dan nu een eerste intake!

Vitaalbelang
Energiestraat 9d
1411 AN Naarden
Vitaalbelang@gmail.com
Tel: +31 (0)6 13906419

Momenteel wordt aan deze pagina gewerkt

Aan dit deel van de pagina wordt gewerkt