Skip to main content

De McKenziemethode

De McKenzie therapie methode (MDT) is bekend geworden door de goede en zekere resultaten bij rug- en nekklachten. MDT is een wetenschappelijke onderbouwde specialisatie in de fysiotherapie.

Wat is McKenzie MDT?
McKenzie therapie is niet bij iedereen bekend. Desondanks is het een methode die al in de jaren ’50 door de fysiotherapeut en Nieuw-Zeelander Robin McKenzie ontwikkeld is en sindsdien wereldwijd is toegepast.

McKenzie MDT is de afkorting van Mechanical Diagnosis and Treatment. Het is een internationaal gebruikte onderzoeks- en behandelmethode voor mensen met klachten aan het bewegingssysteem. McKenzie MDT is bekend geworden door de uitstekende resultaten bij rug- en nekklachten al dan niet met uitstraling naar de benen of armen. Het doel van de methode is niet alleen de klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen, maar óók te zorgen dat de klachten in de toekomst niet meer  terugkeren. McKenzie MDT is een duidelijk afgebakend behandelsysteem dat gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.

Patiënten zijn vooral blij met de duidelijkheid en eerlijke prognose.  Waarom?:

  • Snel resultaat
  • Duidelijkheid wat je wel en niet moet doen
  • Binnen maximaal drie behandelingen helderheid
  • Eerlijkheid in de prognose
  • Wetenschappelijke onderbouwing
  • Zelfredzaamheid

Onderzoek

Het traject dat u bij uw McKenzie MDT therapeut doorloopt, begint met een compleet, geprotocolleerd onderzoek. Tijdens een vraaggesprek worden de klachten in kaart gebracht, waarna een bewegingsonderzoek plaatsvindt. In het bewegingsonderzoek wordt via  herhaalde bewegingen gekeken wat de mechanische invloed is op de bestaande verschijnselen. Er wordt gekeken welke bewegingen of houdingen de symptomen verergeren en met wat voor bewegingen of houdingen de klachten gereduceerd kunnen worden. Na het onderzoek zal uw therapeut duidelijk kunnen aangeven of uw klacht geschikt is voor behandeling met McKenzie MDT.

De behandelstrategie

Na een duidelijk mechanische diagnose begint de behandeling gericht op uw ‘zelfredzaamheid’. U leert met slechts enkele eenvoudige oefeningen uw klachten zelf te verbeteren om uw herstel zo veel mogelijk te bespoedigen. Daarnaast zal er aandacht worden besteed aan de houdingen en bewegingen tijdens uw dagelijks leven. De therapeut kan eventueel de therapie aanvullen met onder andere manuele technieken, zoals mobilisaties en/of manipulaties.

Waarom McKenzie therapie in plaats van gewone fysiotherapie?

McKenzie MDT is momenteel wereldwijd de meest onderzochte en best gedocumenteerde behandelmethode voor mechanische klachten aan het bewegingsapparaat, in het bijzonder nek- en rugklachten. De inzichten worden in vele internationale richtlijnen voor manuele- en oefentherapie gebruikt. De therapeuten die in het McKenzie MDT-register staan vermeld hebben gedurende 2,5 jaar alle cursusdelen gevolgd en met succes hun kennis in een theoretisch en praktisch examen bewezen. Zij zullen u volgens de omschreven principes van McKenzie MDT onderzoeken en behandelen. Bovendien zijn zij verplicht aan regelmatige bij- en nascholing deel te nemen.

Is McKenzietherapie de juiste therapie voor mij ?

Wisselt uw klacht van plaats?

(Bijvoorbeeld: soms zit de pijn wat meer in het midden van de onderrug, en soms meer richting de bil of het been)
ja/nee

Wisselt uw klacht van intensiteit?

(bijvoorbeeld: in de ochtend heeft u veel pijn en in de loop van de dag is het draaglijker)
ja/nee

Reageert uw klacht op bewegingen?

(bijvoorbeeld: de klacht neemt wat af na een stukje lopen. Of de klacht verergert of straalt uit wanneer u bukt)
ja/nee

Reageert uw klacht op verschillende houdingen?

(bijvoorbeeld: de klacht neemt toe na een tijdje staan. Of de klacht neemt af na een tijdje zitten of liggen)
ja/nee

Heeft u vaker last gehad van dezelfde klacht?

Ja/nee

Heeft u 2 of meer vragen met JA beantwoord, dan is dat een sterke aanwijzing dat uw klachten mechanisch zijn.
Een McKenzietherapeut kan mechanische klachten analyseren en met een betrouwbare diagnose uitleggen welke bewegingsstrategie voor u op dit moment het beste is. Met de behandeling volgens deze methode kunnen zowel acute, als al langer aanwezige klachten worden beïnvloed.

Wilt u meer achtergrondinformatie over McKenzietherapie?

Neem dan contact met mij op per:

Meer informatie over de therapie