Vitaliteit. Dit deel is in ontwikkeling

Vitaliteit is een woord dat steeds vaker voorbij komt, en wordt dikwijls in een adem genoemd met gezondheid en leefstijl. Als we naar gezondheid en leefstijl kijken zijn optimale voeding, voldoende beweging, en regelmatige herstelmomenten door ontspanning (stressmanagement) en slaap inderdaad belangrijk. Naast overlap tussen de leefstijlcoach en een vitaliteitscoach zijn er wel degelijk verschillen…

Wat past er bij uw persoonlijke situatie?

Naast overlap tussen de leefstijlcoach en een vitaliteitscoach zijn er wel degelijk verschillen. Een vitaliteitscoach kan zeker begeleiden in eerder genoemde factoren zoals voeding, maar het is niet meteen vanzelfsprekend. In de basis werkt de vitaliteitscoach met drie erkende en essentiele psychologische basisbehoeftes: autonomie, binding en competentie/erkenning (ABC). Wanneer je je autonoom, verbonden en competent genoeg voelt, kun je namelijk beter werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling en doelen, waar verbetering van optimale leefstijl zeker in kan passen!

Voor het bereiken van een autonoom, zinvol en doelgericht leven zijn vaardigheden nodig die je niet altijd van huis meekrijgt, zoals ontdekken wat je echt nodig hebt, focus houden op wat jij graag wilt, en hoe je je in harmonie met je omgeving kunt ontplooien zonder jezelf daarin te verliezen. Allemaal zaken waar je als mens redelijkerwijs controle over kunt houden, maar wellicht nooit geleerd hebt.

Misschien wordt het nu duidelijker dat vitaliteit (levenslust) iets anders is dan leefstijl. Een slank, gezond en fit uitziend persoon hoeft niet altijd vitaal te zijn, en omgekeerd kan iemand met overgewicht of een handicap zich wel degelijk vitaal voelen, kortom: een heleboel levenslust hebben.

“ Meer uit het leven willen halen, dingen ondernemen, prestaties leveren, waardevolle relaties onderhouden is niet slechts voorbehouden aan gezonde, fitte mensen. Natuurlijk heeft gezondheid invloed op welzijn en welbevinden maar is geen absolute voorwaarde voor vitaliteit”

Voorbeelden van vitaliteitsvraagstukken zijn in de praktijk:

“ Waar doe ik het allemaal voor. Geeft mijn manier van leven mij wel voldoening, of wil ik diep van binnen iets anders?”

“ Mijn werk gaat prima, maar wat vind ik eigenlijk belangrijker en leuker in mijn (werk)leven”

“ Ik doe een heleboel dingen voor anderen, tegelijkertijd verwacht ik dat anderen voor mij hetzelfde doen. Ik ben vaak teleurgesteld dat dit niet uitkomt”

“ Ik vind het moeilijk om grenzen voor mezelf te stellen”

Natuurlijk heb je niet alles in de hand. Het leven zit vol met onvoorspelbaarheden die je flink uit balans kunnen doen raken. Met een vitaliteitscoach kun je je laten begeleiden om een autonoom, zinvol en plezierig bestaan te leiden, in harmonie met jezelf en met je omgeving. Als mensen namelijk zelf keuzes kunnen maken in hoe ze hun leven invullen (autonomie), dan draagt dit bij tot een vitaler leven: Je voelt je gezond(er), energiek(er) en hebt levenslust.

Ook kan ik je helpen met een doelgerichter leven op het gebied van leefstijl & gezondheid. Belangrijk is wel te weten dat de eerder genoemde psychologische basisbehoeften belangrijk zijn, samen met een goede focus door een optimaal ‘ecosysteem’ zoals voldoende slaap, beweging en terugdringen van voortdurend ‘multitasken’.

Voorbeelde van gezondheidsvraagstukken kunnen zijn:

“ ik wil graag kunnen stoppen met onnodig piekeren, hoe doe ik dat?”

“ ik wil graag eindelijk kunnen stoppen met roken”

“ Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mijn ontspanning (slaap) verbeter, en mijn voeding in combinatie met beweging verbeter?”

“ Ik wil graag afslanken, maar waarom vind ik dit zo moeilijk. Wat vind ik nu echt belangrijk?”

Het kan ook zo zijn dat je al jaren worstelt met je gewicht, en het misschien wel een poosje is gelukt om gewicht te verliezen, maar je het gewoon niet volhoudt en je weer op je oude gewicht zit… je bent er klaar mee. Met een vitaliteitscoach kun je kijken hoe dat komt, waar je motivatie ligt en wat nu uiteindelijk echt belangrijk voor je is!

En misschien mag de focus wel ergens anders liggen, namelijk om je weer fitter en energieker te voelen zonder je alleen maar te focussen op je gewicht. Daar help ik je graag mee. Geest & lijf hebben een grote wisselwerking op elkaar, dus ze kunnen elkaar positief beinvloeden.

Wil je meer weten over wat vitaliteitscoaching voor jou kan doen? Neem gerust voor een eerste vrijblijvend gesprek contact met me op.

Heb je een andere doelstelling voor je gezondheid, omdat je te maken hebt met extra risicofactoren zoals Diabetes Mellites type 2, of zijn er risicofactoren voor hart- en vaatziekten?

Lees dan verder onder Vitaal & Fit.

Meer over Vitaal & Fit

Wilt je weten wat vitaliteitscoaching voor jou kan betekenen?
Plan dan nu een eerste gratis intake bij ‘vitaalbelang’.

Vitaalbelang
Energiestraat 9d
1411 AN Naarden
info@vitaalbelang.com
Tel: +31 (0)6 13912486

Heb je te maken met extra risicofactoren voor je gezondheid zoals Diabetes Mellitus type 2, of zijn er risicofactoren voor hart- en vaatziekten geconstateerd?

In een groep of individueel kun je blijven werken aan belangrijke factoren om gezond en vitaal ouder te worden: Voeding, bewegen & trainen, en voldoende herstel door slapen en stressmanagement.

 

Vitaal & Fit:

Vitaalbelang biedt een 10 weeks programma aan dat je na deze eerste periode gewoon op dezelfde manier kunt blijven doen. We weten dat iets starten vaak niet zo moeilijk is, maar volhouden des te lastiger! Zoals eerder genoemd is dit het meest effectief samen met een coaching deel: Want waar liggen jouw valkuilen? We weten dat wilskracht maar een klein onderdeel is van volhouden van verandering. Gedrag en gewoontes beïnvloeden is veel meer dan focussen op je eigen wilskracht: Door te kijken naar aspecten, zoals ons ‘ecosysteem’ en ‘vitaliteit’ die ervoor zorgen of je wel of niet gefocust blijft, kun je veel bereiken. Zonder oordeel (want we kennen de moeilijke momenten) begeleiden we je met trainingen en coaching door het gehele programma.

Het programma is uitermate geschikt voor mensen die al eerder een beweegprogramma gevolgd hebben (bijvoorbeeld een van de gecombineerde leefstijlinterventies), en die verder of opnieuw willen afslanken met een programma dat activeert, motiveert en lichaamswaarden verbetert! Naast gewichtsafname zijn persoonlijke doelen met name op gedrag en gewoonten belangrijk.

 

Wat kun je verwachten bij  Vitaal & Fit ?

  • Een compleet programma, gegeven in kleine groepen, inclusief een begin-, tussen- en eindmeting, met individuele doelen, leefstijl- en voedingsadvies. Daarnaast vindt gekoppeld aan een van de twee trainingen wekelijkse coaching plaats om terugval te voorkomen of om deze te bespreken (en zo klein mogelijk te houden).
  • De trainingen zijn 2x per week (maar meer mag ook): 1x per week een groepsles (of fitness), en de 2e keer een training waarin je leert om zo efficiënt mogelijk te trainen (skills for life). Deze zijn gekoppeld aan 10 coaching bijeenkomsten.
  • De coaching vindt plaats in groepjes, maar individueel mag ook. Hier worden o.a. de onderwerpen voeding, slaap, herstel en het belang van effectieve training behandeld. Ook redenen waarom bijvoorbeeld blijvend afvallen zo moeilijk is, worden besproken.

Wil je weten of het Vitaal & Fit programma iets voor jou is? Neem dan contact op via het contactformulier