De juiste behandeling op het juiste moment
Rugklachten
Lage rugpijn is een veelvoorkomend probleem. Meer dan 60% van de volwassenen heeft weleens last gehad van flinke rugpijn, en 40% worstelt er minstens één keer per jaar mee. Hoewel rugpijn in veel gevallen vanzelf overgaat en er geen specifieke aandoening aan ten grondslag ligt, kan de impact groot zijn. Het is daarom waardevol om te begrijpen wat voor soort rugklacht je hebt en wat je eraan kunt doen.
Rugklachten: welke signalen zijn er?
Veel rugklachten zijn afhankelijk van houding en beweging. Alhoewel veel rugklachten erger worden bij lang zitten in dezelfde houding of veelvuldig bukken, zijn er ook rugklachten die heviger worden bij staan of lopen. Maar dit zijn nog steeds houdingen en bewegingen, die ons informatie geven.
Veelvuldige symptomen::
- Rugklachten, aan één zijde of aan beide zijden, met of zonder uitstraling naar bil of been
- Een beperkte beweeglijkheid bij strekken, draaien of buigen
- Een zwaar vermoeid gevoel in de rug
- Gespannen spieren in rug of bil(len).
Effectieve behandelmogelijkheden
Wanneer je merkt dat je klachten heviger worden of juist verbeteren door bepaalde houdingen of bewegingen, dan geeft het ook veel informatie voor de juiste behandeling. Het kan ook zo zijn dat je dit zelf een moeilijke puzzel vindt, maar dat je therapeut dit wél kan analyseren.
Er bestaan veel technieken die voor verlichting kunnen zorgen zoals massage, triggerpointbehandeling en medical taping, maar de ervaring leert dat dit vaak maar kortdurend helpt. De McKenzie-methode (link naar de mckenziepagina) kan een efficiënte oplossing zijn, die internationaal wetenschappelijk onderbouwd is, en helpt om snel grip te krijgen op je klachten. De methode is erop gericht te voorkomen dat de klachten terugkomen en je zelf vooruit kunt met de juiste oefening.

Soorten rugklachten
1. Aspecifieke lage rugklachten
Dit is de meest voorkomende vorm van rugpijn. Bij 90% van de gevallen is er geen specifieke structuur aan te wijzen die de klachten veroorzaakt. Onderzoeken zoals röntgenfoto’s of MRI-scans geven vaak onvoldoende verklaring. Gelukkig zijn er veel manieren om deze klachten effectief aan te pakken, bijvoorbeeld met beweging, oefeningen en gerichte fysiotherapie.
2. Specifieke lage rugklachten
Hier is de oorzaak van de rugpijn wel te achterhalen, bijvoorbeeld door specialistisch onderzoek. Een hernia is de meest bekende specifieke rugklacht. Dit kan gepaard gaan met rug- en beenklachten, zoals pijn, tintelingen, gevoelsverlies of krachtverlies. Gelukkig verdwijnen herniaklachten bij 75% van de mensen vanzelf binnen 12 weken. Onder begeleiding van een fysiotherapeut kun je dit proces vaak versnellen en optimaliseren.
Een hernia gaat vaak gepaard met rugpijn en/of beenklachten. Je kunt dan sensaties hebben van pijn of prikkelingen, tintelingen, gevoelsverlies of krachtverlies. Het kan zelfs zo zijn dat de pijn erg wisselt van bijvoorbeeld de bil naar het been en omgekeerd. Afhankelijk van houding en beweging varieert de pijn dan van plek en hevigheid.
Bij een hernia kan een een zenuw bekneld of geprikkeld raken. De geprikkelde of beknelde zenuw zorgt voor bijvoorbeeld de beenklachten. Bij 3 van de 4 mensen gaan de herniaklachten vanzelf binnen 12 weken over. Wel is het zinvol om voor een optimaal herstel te zorgen onder begeleiding van de fysiotherapeut.
Wat kun je doen bij acute rugklachten?
Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is om zo normaal mogelijk te blijven bewegen, zonder te forceren. Vermijd zwaar tillen en langdurig dezelfde houding aannemen. Verder kun je:
- Rust nemen, eventueel met pijnstillers in overleg met je huisarts.
- Bewegen zonder de klachten te verergeren, zoals wandelen of lichte oefeningen.
- Ontspanningsoefeningen doen om de spanning te verminderen.
- Wanneer de klachten verbeteren, kun je je dagelijkse activiteiten op geleide van de pijn weer opbouwen.
Neem direct contact op met je huiarts als:
- Je plots gevoelloosheid tussen je benen ervaart ( het ‘rijbroekverschijnsel’)
- Je ineens urineverlies of verlies van spierkracht in je been bemerkt.
De McKenzie-methode: snel, efficiënt en met een duurzaam resultaat
De McKenzie-methode (naar de mckenzie pagina) is een wetenschappelijk onderbouwde aanpak die zich richt op bewegingsoefeningen afgestemd op jouw klachten. Het doel is om snel grip te krijgen op de pijn en je te leren hoe je jezelf kunt behandelen. Dit doen we met een grondige analyse tijdens de eerste afspraak::
- Anamnese en onderzoek: We analyseren nauwkeurig welke houdingen en bewegingen jouw klachten verergeren of verminderen
- Bij het niet kunnen plassen of ongewild urineverlies
- Direct resultaat: je krijgt één gerichte oefening en leefregels mee om direct verlichting te bieden. Dit geldt ook voor uitstraling in bijvoorbeeld bil en/of been.
- Duurzaam herstel: Samen zorgen we ervoor dat de klachten verbeteren, verdwijnen en niet terugkomen.
Bij Vitaalbelang werken we volgens deze methode en houden we nauw contact in de eerste dagen om te monitoren of je klachten verbeteren. Zo weet je vaak al binnen twee vervolgafspraken of deze aanpak duurzaam werkt. Wanneer nodig, schakelen we de huisarts of specialist in voor verder onderzoek. Hierbij kun je denken aan de Rugpoli of een MSK arts, waar ik regelmatig contact mee onderhoud en samenwerk.
Grip op je klachten met ons impactsysteem
Bij Vitaalbelang geloven we in een systematische aanpak. Dit helpt je om niet alleen de klachten op dàt moment te verhelpen, maar ook om goed te leren bewegen, gunstig te leren belasten met als doel alles weer te kunnen wat je voor je rugprobleem ook deed.
Denk aan:
1. Afname van de klachten door bijvoorbeeld Mckenzie-therapie
2. Inzetten van een goed beweegpatroon
3. Opbouw naar het gewenste niveau in het dagelijkse leven, werk of sport.
Met dit impactsysteem helpen wij je om je lichaam weer goed en zelfstandig te laten functioneren.

Neem contact op voor meer informatie of een eerste afspraak!
Waarom kiezen voor McKenzie therapie bij Vitaalbelang?
De Mckenzie-methode wordt wereldwijd erkend als een van de meest onderzochte en effectieve behandelmethoden voor klachten aan het bewegingsstelsel. McKenzie therapeuten zijn geregistreerd in het MDT-register en blijven door bijscholing up-to-date met de nieuwste ontwikkelingen. Je kiest dan voor:
- Bewezen professionaliteit en effectiviteit
- Een actieve aanpak op maat
- Duurzaam resultaat
- Zelfstandigheid voor jou als cliënt met betrekking tot je klachten