Vitaliteit en gezondheid worden al snel op één hoop gegooid. En dat blijkt niet terecht. Vitaliteit betekent dat je energie hebt om door jou gekozen doelen te realiseren.
Je kan ongeneeslijk ziek zijn en toch nog energie hebben om allerlei zaken voor elkaar te krijgen. Bij terminaal zieken zien we bijvoorbeeld vaak dat ze nog al hun ‘laatste zaakjes’ willen afhandelen. Zij hebben hiervoor meer energie dan een doorsnee puber die niet weet van welk hout pijlen te maken.
Daarnaast blijkt sturen op gezondheid gewoonweg niet te werken. Tal van onderzoeken tonen aan dat leefstijlprogramma’s in bedrijven, die inzetten op interventies die invloed hebben op gezondheid, niet werken. Wie doet er daar aan mee? Zij die buiten het werk ook al bezig zijn met hun gezondheid… Niet diegene die je wil meekrijgen!
Ook de overheid zette de afgelopen jaren heel hard in (lees: investeerde heel veel geld) om ons met z’n alles fysiek en mentaal gezonder te krijgen. Wat blijkt? Er waren nog nooit zoveel mensen ongezond, dik en ongelukkig.
Ook al weten we maar al te goed wat we moeten doen, het zijn dan ook de adviezen die je moeder je al meegaf (“Kruip op tijd je bed in, eet je groentjes op, lig niet te lang in de zetel, …”), het werkt niet. Hoe komt dit dan? En waar moeten we dan naar kijken om mensen blijvend vitaal te krijgen?
Naar waardigheid.
Dit gaat over het gevoel hebben dingen te kunnen doen die voor jou van waarde zijn en met anderen kunnen samenwerken, op basis van gelijkwaardigheid. Blijkt dat heel veel mensen zich minderwaardig voelen.
Los van het feit of ze het financieel en materieel goed hebben. Zo blijkt meer dan 1 op 4 mensen die hoog scoren op de sociaal economische ladder zich toch minderwaardig te voelen tegenover mensen met wie ze omringt zijn. Bij mensen die laag scoren in de sociale hiërarchie (op basis van inkomen, beroep en opleiding) is dit maar liefst 78%. Laat nu net dat gevoel van minderwaardigheid ziekmakend zijn. Wij als vitaliteitskundigen sturen dus op waardigheid. Want voel je je op 1 of andere manier minderwaardig, dan ben je in feite aan het overleven.
Hoe weet jij dit nu zeker? Kan je dat gevoel van minderwaardigheid in een meetbaar cijfer uitdrukken? Dat kan zeker. Op basis van meer dan 40 jaar wetenschappelijk onderzoek kan je het door het invullen van een simpele vragenlijst te weten komen hoe jij scoort op de psychologische basisbehoeften, dewelke voor een groot deel bepalen of jij je al dan niet minderwaardig voelt.
Benieuwd? Vul hier gratis de vragenlijst in.